Om Fredrik

OM KONSTNÄREN

FREDRIK SKÖLD

Om skapande och livet

 

Efter att ha jobbat som fotograf och konstnär i New York och Japan i femton år flyttade Fredrik hem till Sverige. Efter att under många år ha utforskat olika konst-medium så har han sedan 2002 arbetat med att designa och bygga fontäner som unika konstverk, att göra kulspiraler (som består av en kristall-kula i en metall-spiral som när den roterar skapar en fantastisk illusion) och bygga upp tredimensionella målningar inspirerade av naturen.

 

Så här beskriver han sitt arbete med:

"Dessa tavlor på tyngsta akvarell pappret är en vidareutveckling av mina tidigare verk med syra och fragment på kopparplåt.

 

Inspirationen hämtar jag från den bästa designern: evolutionen. Jag fick många idéer när jag bodde i Japan. Den Japanska estetiken eller världsåskådningen gjorde stort intryck på mig; skönheten i det ej perfekta, i patina, i det enkla. Det vackra i förfall liksom det tidlösa och ålderslösa.

 

Själva fragmenten består av saker jag samlat under mina resor, såsom död korall, rostig tagg-tråd, lavasand från vulkanen Etna, nötter och mineral från Amazonas, en gammal uppluckrad bibel hittad efter en storm på Coney Island, bladguld köpt i Thailändskt tempel, kretskort hittat på havsbotten och mycket annat."

 

Så här beskriver han sitt arbete med fontäner:

 

“Jag började bli fascinerad av ljus-reflektioner på vatten när jag var tolv år. Bilden är ett av mina första fotografier, taget med min instamatic 1977. Sedan dess

har jag ofta kommit på mig självmed att kisa mot sol-ljuset och drömma mig bort till en värld av ljus och vatten. Så det kanske var ett naturligt steg att börja göra

fontäner, att ta med sig den där soliga sommar-

dagen inomhus.

Objet d’art av brons, koppar och mässing. Som ofta när det gäller konsthantverk ett ganska vansinnigt företag, sett till arbetstimmar. Men hur kan man mäta kreativ glädje? Tillfredställelsen med att gå igenom hela processen. Leta efter ideer och inspiration tills jag hittar designen som jag bara vet väntar på att bli född. Sedan tackla dom tekniska utmaningarna, ett steg i taget. Att se objektet ta form och växa framför mig, det finns inget mer fantastiskt! Det är min hyllning till dom mjuka vackra metallerna som varar nästan för evigt.”

 

Fredrik Sköld.

UTSTÄLLNINGAR MED MÅLNINGAR

 

Jul Sep 2020 Solo utställning Linnés Hammarby

                   Uppsala


Okt      2018 Edsvik Konsthall, Höstsalongen

 

Sept    2018 Galleri Bellman, Bellmansgatan                                   Stockhom  Trollsändan och

                   livets förgänglinghet

 

Sept    2017 Södertälje konstförening med                                     Konstnärerna Fredrik Sköld

                   och Sofia Toborg.

 

Nov     2015 Rönninge konstförening, Skönvik

 

Sept   2013  Uppsala Art Lab

 

Feb     2013 Herrängens Gård, Älsvsjö

 

Dec     2012 Auditorium Al Duomo, Florens, Italien

 

July     2012 Hamnmagasinen Galleri, Enköping

 

April    2012 Vår Konst. Ateljé och Enköpings Museum

 

March  2012 Nykvarns Galleri, Stora galleriet.                                 Nykvarn.

 

Dec     2011 Galleri 40, Södermalm Stockholm.

 

July     2011 Hamnmagasinen Galleri, Enköping

 

April    2011 Vår konst. Studio och Enköpings   

                  Museum 

 

Dec     2010 Nobel Prize Nightcap party. Stockholm